"Mäklaren på Stockholm & Co var erfaren och kunnig och gav oss all information vi behövde genom hela processen så att vi fick en trygg och lönsam försäljning. Vi rekommenderar absolut Stockholm & Co när ni ska sälja." När allt var som mest intensivt var mäklaren lugn och såg till att vi kunde fatta rätt beslut. Vi blev väldigt nöjda med vår försäljning."

Marie Knutsson och Kristoffer Haupt

Sälja en bostad

Säljprocessen börjar med att vi får ömsesidigt förtroende för varandra där vi båda känner att vi tillsammans kan få ut bästa tänkbara slutpris för din bostad. Detta förtroende fastställs formellt med att vi skriver avtal om förmedlingsuppdraget.

Vi samlar därefter in all nödvändig fakta om din bostad såsom planritningar, energideklaration, driftkostnader och en frågelista som sammanfattar all information om eventuella ombyggnationer.

Vi hjälper givetvis till att styla din bostad inför fotografering. Vi anlitar enbart välrenommerade fotografer för alla våra förmedlingsuppdrag. Faktainsamlingen och fotona sammanställs till en objektsbeskrivning som du godkänner innan ditt hem marknadsförs i de kanaler som vi kommer överens om och som ger bästa exponering för just din bostad.

Vi använder oss både av öppna och personliga visningar, beroende på objekt. Vi säljer både öppet och underhand. Målet är att alltid uppnå högsta möjliga slutpris för din bostad. Efter visningen håller vi dig löpande uppdaterad om budgivningen (se mer under Budgivningen).

När budgivningen är klar och säljaren accepterat slutpriset tecknar säljare och köpare ett köpeavtal/överlåtelseavtal och nu betalar även köparen handpenningen. Båda parter kommer överens om en tillträdesdag då slutlikviden betalas. Vi ser till att överlämningen går professionellt till och att både du som säljare liksom köparen är nöjda med affären och känner att ni har fått all nödvändig hjälp och stöd av oss. Vårt mål att du som säljare ska vara 100 procent nöjd med din försäljning och med vår service.

Budgivningen

I budgivningen är vi som fastighetsmäklare opartiska mellanmän. Vår uppgift är att förmedla bud mellan köpare och säljare tills budgivningen har avslutats och kontrakt har skrivits mellan köpare och säljare. Det är först vid kontraktsskrivning som buden blir juridiskt bindande. Innan dess har både köpare och säljare rätt att dra sig ur affären. Även sent inkomna bud måste tas hänsyn till och redovisas för säljaren, ända till dess kontraktet är påskrivet.

Säljaren har fri prövningsrätt. Det är säljaren som sätter villkoren för budgivningen. Säljaren kan välja att ha öppen budgivning, vilket är vanligast, där alla bud redovisas öppet för alla spekulanter. Om säljaren vill ha sluten budgivning redovisar vi inte för budgivarna vad övriga spekulanter har gett för bud. Säljaren behöver inte heller sälja till högstbjudande, även om så ofta är fallet.

Vi tar emot och informerar om bud via telefon, sms eller mail. Som spekulant kan du förena dina bud med vissa villkor, till exempel en viss tillträdesdag. Du har dock inte rätt att få reda på vilka de andra budgivarna är och deras eventuella villkor.

Vår skyldighet som mäklare är att föra en budgivningslista där vi noterar namn på budgivare, kontaktuppgifter, belopp och tidpunkt för buden samt eventuella villkor. Efter avslutad försäljning redovisar vi samtliga bud och budgivare för säljaren.

Vårt mål är att både köpare och säljare ska vara väl införstådda med hela budgivningsprocessen och löpande få erforderlig information. Vid kontraktsskrivning ska båda parter känna att de har gjort sitt livs bästa affär.